Regelmatig worden ons vragen gesteld met betrekking tot verschillende ingrepen en of het wel/niet noodzakelijk is om voorafgaand aan de ingreep antibiotica te gebruiken.

Waarom is het belangrijk om preventief antibiotica te gebruiken?

Wanneer je de ziekte van Rendu-Osler-Weber hebt met daarbij (mogelijk) vaatafwijkingen in de longen, pulmonale arterioveneuze malformatie (PAVM) genoemd, dan is het belangrijk om voorafgaand aan bepaalde behandelingen/ ingrepen preventief antibiotica te gebruiken.

Bij een PAVM is er sprake van een abnormale verbinding tussen de longslagader en longader; de haarvaten (de kleinste bloedvaatjes) ontbreken. Deze haarvaten hebben een filterende functie(vergelijkbaar met een koffiefilter) en zorgen in een ‘normale’ situatie ervoor dat bijvoorbeeld bloedstolseltjes of bacterieklontertjes niet verder kunnen stromen. In het geval van een PAVM ontbreekt dit haarvaten-netwerk en dan zou een bloedstolseltje in de linker hartkamer kunnen komen en kunnen leiden tot een TIA of herseninfarct. In het geval van een bacterieklontertje zou een hersenabces kunnen ontstaan. Om het risico hierop zo veel mogelijk te verkleinen adviseren wij u, conform de internationale richtlijnen, voorafgaand aan bepaalde ingrepen preventief antibiotica te gebruiken.

Wanneer is het nodig om preventief antibiotica te gebruiken?

Wanneer u (mogelijk) een PAVM(‘s) in de longen heeft dan dient u bij alle niet-steriele ingrepen, waarbij bacteriën in de bloedbaan terecht zouden kunnen komen, voorafgaand aan de ingreep preventief (eenmalig) antibiotica in te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tandheelkundige ingrepen zoals bijvoorbeeld het trekken van een kies of een behandeling bij de mondhygiëniste, aan een operatie aan de neus, aan heto ntlasten van abcessen of steenpuisten, aan ingrepen in urinewegen, geslachtsorganen (tijdens de bevalling) en darmoperaties waarbij er biopten worden afgenomen.

Waar vind ik de juiste informatie?

Neem bij vragen of in geval van twijfel altijd contact op met het ROW expertisecentrum. Er is dagelijks een verpleegkundig telefonisch spreekuur waar u met uw vragen terecht kunt. Het telefonisch spreekuur is dagelijks bereikbaar van 09:30-10:30 via telefoonnummer: 088-3201547. Wanneer u beschikt over een ‘mijn Antonius account’ kunt u natuurlijk ook via deze weg uw vraag of eventueel via volgende mailadres: row@antoniusziekenhuis.nl aan de verpleegkundigen van het ROW expertisecentrum stellen.
De informatiebrochure preventie hersenabces bij de ziekte van Rendu-Osler-Weber staat weergegeven op onze website. U kunt uw behandelend specialist hier eventueel op attenderen.


Meer over hersenabces-preventie bij ROW